ROVARÍRTÁS

Kártevő beazonosítására kérem kattintson a menüben található „Kártevő tudástár fülre”

A rejtett életmódú és a repülő rovarok (csótány, ágyi poloska, hangya, bolha, ezüstös pikkelyke, darázs, légy, szúnyog, …stb) írtására, ártalmuk megelőzésére az alább felsorolt védekezési lehetőségek közül választhatunk:

Irtás

Megelőzés

Monitorozás

Ragasztós alaktestek kihelyezésén alapuló, teljesen irtószermentes eljárás, mely attraktáns vagy feromon használatával folyamatos képet-biztosit a védelem alá vont terület rovarfertőzöttségéről vagy a mentes területre esetlegesen bejutott kártevő fajtájáról még mielőtt az megtelepedne, elszaporodna.

ROVARIRTÁSI TECHNOLÓGIÁK

Permetezés:

A leggyakrabban és legszélesebb körben használt technológia:

Ez a módszer érintőméregként kizárólag rovarirtásra alkalmazható. A rovarok elleni védekezés leggyakoribb eljárása, mivel tartós méregmező elsősorban permetezéssel létesíthető. A módszer lényege, hogy a permetezőszer valamilyen oldószerben, leggyakrabban vízzel hígítva jut a kezelendő felületre. A készítmények hatékonysását hígításukra használt víz keménysége és hőmérséklete, illetve a kezelendő felület tulajdonsága is befolyásolja. A kezelendő felület jellege pedig azért lényeges, mert a kijuttatott permetlé sima tömör anyagon pl.: csempén teljes egészében a felületen marad. A szivacsos porózus anyaggal ellentétben, ahol a hatóanyag felszívódhat, és hatása semmissé válhat.

Gélezés:

Amely a rovarok által látogatott helyekre adagoló pisztollyal, illetve tubusból történő közvetlen kinyomással juttatható ki.

Mérgezett csalétek alkalmazása:

Hatása gyomorméregként érvényesül. Kizárólag élelmiszer-látogató rovarok (csótány, hangya, házi légy) irtására alkalmas. Összetételében vivőanyagként a kártevő táplálkozási szokásának megfelelő élelmiszer alkalmazható. Segédanyagként hatását vonzó anyag (például: feromon) fokozhatja, eltarthatóságát pedig penészedés gátló növelheti.

Porozás (leginkább darázs - és hangyairtás területén):

Vivő anyagot kevés segéd- és hatóanyagot tartalmazó homogén keverék alkalmazása. A porozó szer hatását érintő méregként fejti ki, friss ölő hatása a permetezéshez viszonyítva kedvezőbb, azonban azonos hatóanyag koncentráció esetében a permetezőszernél kevésbé hatékony. A porozás és permetezés előnyei a nedves porozási eljárással egyesíthetőek, amelyre viszont csak speciális készítmények alkalmasak. Előnye, hogy hígítást nem igénylő, használatra kész szerforma, száraz állapotban, ha a felületen marad, hosszú hatástartósságot biztosít, kijuttatása egyszerű, rejtett életmódú rovarok elpusztítására megfelelő, olcsó és az áram alatt lévő berendezések kezelésére is alkalmas.

Hátránya, hogy felületen látható nyomot hagy.

Hidegködképzés:

Kizárólag szakemberek által történő alkalmazása, elsősorban zárt térben, repülő rovarok irtására és önmagában vagy erre engedélyezett permetezőszerrel összekeverve rés-és repedéskezelés formájában rejtett életmódú rovarok kiűzésére célszerű, de szabadban repülő rovarok irtására is megfelelő. A hidegköd-képző szer vízzel hígítva mechanikusan, finom porlasztást biztosító permetezőgépre szerelt szórófejjel, vagy speciális (benzines vagy elektromos) hidegköd-képző generátorral kerül kijuttatásra. A keverékből diszperziós közeg, még a permetezősugárban elpárolog, a hatóanyag pedig finom köd formájában ülepedik le. Előnye, hogy aránylag gyors ölőhatást biztosít és fajlagos anyagigénye alacsony.

Hátránya, hogy hatástartóssága nincs.

Melegködképzés:

Szabadban és zárt térben kizárólag repülő rovarok (szúnyogok, legyek) irtására szolgáló, szakemberek által alkalmazható eljárás. A melegköd-képző szert (termo stabil hatóanyagot) 400-600 C fokra felhevített állapotban kell kiporlasztani. A melegköd-képző generátorba helyezett, felhevített anyagból az oldószer ( ipari technikai fehérolaj) elpárolog, és kb. 5 mikrométeres hatóanyag-részecskék ködöt képezve, hosszabb-rövidebb ideig lebegnek a levegőben. Előnye gyors ölőhatás, hátránya, hogy ölőhatását csak a köd által beborított területen fejti ki.

A köd szétoszlását követően a hatástartósság megszűnik.

Füstképzés:

Zárt térben bármilyen ízeltlábú (elsősorban) rejtett életmódú rovarok irtására, szakember kiegészítő módszerként alkalmazhatja. A szilárd anyagban impregnált, magas hőmérsékletnek ellenálló (termo stabil) hatóanyag, éghető vivőanyaggal keverve hő hatására, füstképződés közben szabadul fel. Hatásában átmenetet képez az érintő-és légzésméreg között, így a módszer alkalmazása során mindkét hatás érvényesülhet. A füst fejlesztése általában égetéssel vagy izzítással történhet.

Előnye gyors ölőhatás, hátránya: hatástartóssága nincs. Tűzveszélyes. Zárt térben csak szakember alkalmazhatja.

Monitorozás:

Több fajtáját alkalmazzuk. Például: ragasztós csapdák, mechanikus csapdák, elektromos csapdák és élve befogó csapdák.

Forrás: Tájékoztató az engedélyezett irtószerekről és az egészségügyi kártevők elleni védekezés szakmai irányelveiről,
Erdős Gyula, Szlobodnyik Judit, Zöldi Viktor, Papp Kamilla, Huszonnyolcadik, átdolgozott kiadás, Budapest, 2013)